Tradicions
Les Dames (Teulada)
El dia de sant Blai, advocat contra el mal de gola i la tos, és el tres de febrer,. I diuen: “Sant Blai gloriós “mos” (ens) guarde de la tos”, “Sant Blai gloriós “mos” (ens) guarde de la tos i la passe al gos”, “Sant Blai gloriós li lleve, a la meua xiqueta/meu xiquet, la tos”.
En cas que se’ns parara el mos: “Sant Blai, gola avall!” I una exclamació amb mot de vici: “Ai, el meu Blai!”
Utilitzant l’humor, naixqué esta endevinalla:
Blaiet puja, Blaiet baixa,
Blaiet s’asseu damunt la caixa.
(El poal i el brocal del pou.)
Sempre, en el dia de l’onomàstica, celebren una missa en honor del sant i, sia abans o a mitjan acte litúrgic, beneïxen, la rosca (“bollo”, “rollo”) o, a Teulada, les dames (representacions del xiquet i de la xiqueta, de pasta, d’uns vint centímetres de llargària, per dos o tres, d’amplària).
A la tarda, les colles, no fa massa, encara se n’anaven a berenar al camp i a la muntanya, enduent-se la rosca o la dama per consumir-la.
Així mateix, acostumen guardar- se’n alguna per si de cas, al llarg de l’any, emmalaltixen de la
gola. I no cal dir que són força apreciades pel poder guaridor que, sens dubte, se’ls atribuïx.
Ingredients per a catorze/quinze dames:
• tres quilos de farina
• sis ous
• un quilo de sucre
• ratlladura de mitja llima
• una culleradeta de canella en pols
• mitja pastilla de llevat (250g)
• un poc més d’una tasseta d’oli blanc/100 ml
• aigua calenta, la que s’engolisca la farina
Preparació:
Abans de tot farem el rent de la dama barrejant un tros de llevat (100 g), un quilo de farina i l’aigua calenta que admitisca. Pastem i esperem que la pasta es faça bona.
Per altra part, en un segon recipient (o en un llibrell) batrem cinc ous durant un quart, i a continuació hi afegim el sucre a poc a poc i, després, mitja tasseta d’oli, la llima ratllada i la canella en pols. Aleshores desfem l’altre tros de llevat (150 g) que quedava amb un poc d’aigua tèbia i li incorporem el primer rent més amunt anomenat. Tots dos van a parar, al recipient general juntament amb els altres dos quilos de farina.
Pastarem pacientment una mitja hora (l’aigua calenta que faça falta i l’altra mitja tasseta d’oli). Una vegada obtinguda la massa ben tova, la deixarem, tapada, fins que unfle o és faça bona.
En acabant, farem pilotets (un per a cada dama), les fenyerem i les col.locarem damunt de neula o paper d’oli.
Esperarem que inflen, exactament quan, estacant el dit, la pasta torne arrere de seguida.
Amb un pinzellet, les untarem d’ou batut (un ou i una mica d’aigua); els ulls i la boca, de grans de café.
Les courem al forn a 180º C uns vint-i-cinc minuts. De tant en tant les observarem per tal que no es cremen.
En treure-les, les adornarem amb confits i sucre.
Curiositats:
Us ha de dir que la pasta que té la figura del xiquet hi ha qui li diu “damo”.
El dia de sant Blai, advocat contra el mal de gola i la tos, és el tres de febrer,. I diuen: “Sant Blai gloriós “mos” (ens) guarde de la tos”, “Sant Blai gloriós “mos” (ens) guarde de la tos i la passe al gos”, “Sant Blai gloriós li lleve, a la meua xiqueta/meu xiquet, la tos”.
En cas que se’ns parara el mos: “Sant Blai, gola avall!” I una exclamació amb mot de vici: “Ai, el meu Blai!”
Utilitzant l’humor, naixqué esta endevinalla:
Blaiet puja, Blaiet baixa,
Blaiet s’asseu damunt la caixa.
(El poal i el brocal del pou.)
Sempre, en el dia de l’onomàstica, celebren una missa en honor del sant i, sia abans o a mitjan acte litúrgic, beneïxen, la rosca (“bollo”, “rollo”) o, a Teulada, les dames (representacions del xiquet i de la xiqueta, de pasta, d’uns vint centímetres de llargària, per dos o tres, d’amplària).
A la tarda, les colles, no fa massa, encara se n’anaven a berenar al camp i a la muntanya, enduent-se la rosca o la dama per consumir-la.
Així mateix, acostumen guardar- se’n alguna per si de cas, al llarg de l’any, emmalaltixen de la
gola. I no cal dir que són força apreciades pel poder guaridor que, sens dubte, se’ls atribuïx.
Ingredients per a catorze/quinze dames:
• tres quilos de farina
• sis ous
• un quilo de sucre
• ratlladura de mitja llima
• una culleradeta de canella en pols
• mitja pastilla de llevat (250g)
• un poc més d’una tasseta d’oli blanc/100 ml
• aigua calenta, la que s’engolisca la farina
Preparació:
Abans de tot farem el rent de la dama barrejant un tros de llevat (100 g), un quilo de farina i l’aigua calenta que admitisca. Pastem i esperem que la pasta es faça bona.
Per altra part, en un segon recipient (o en un llibrell) batrem cinc ous durant un quart, i a continuació hi afegim el sucre a poc a poc i, després, mitja tasseta d’oli, la llima ratllada i la canella en pols. Aleshores desfem l’altre tros de llevat (150 g) que quedava amb un poc d’aigua tèbia i li incorporem el primer rent més amunt anomenat. Tots dos van a parar, al recipient general juntament amb els altres dos quilos de farina.
Pastarem pacientment una mitja hora (l’aigua calenta que faça falta i l’altra mitja tasseta d’oli). Una vegada obtinguda la massa ben tova, la deixarem, tapada, fins que unfle o és faça bona.
En acabant, farem pilotets (un per a cada dama), les fenyerem i les col.locarem damunt de neula o paper d’oli.
Esperarem que inflen, exactament quan, estacant el dit, la pasta torne arrere de seguida.
Amb un pinzellet, les untarem d’ou batut (un ou i una mica d’aigua); els ulls i la boca, de grans de café.
Les courem al forn a 180º C uns vint-i-cinc minuts. De tant en tant les observarem per tal que no es cremen.
En treure-les, les adornarem amb confits i sucre.
Curiositats:
Us ha de dir que la pasta que té la figura del xiquet hi ha qui li diu “damo”.

























Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.37